Maldivi okreću leđa Indiji: Prokineska partija predsjednika Muizua ubjedljivo pobijedila na izborima

post-img Foto: Tanjug/AP
A.R. 23.04.2024. 14:47

Partija predsjednika Maldiva ostvarila je ubjedljivu pobjedu na parlamentarnim izborima čime je učvršćena njegova vlast u državi koju mnogi nazivaju rajem na zemlji.

Kako prenosi BBC, preliminarni rezultati pokazuju da je stranka Narodni nacionalni kongres (PNC) predsjednika Mohameda Muizua osvojila 66 od ukupno 93 mandata u parlamentu.

Analitičari navode da pobjeda predsjednikove stranke znači snažnu podršku njegovoj politici zbližavanja i učvršćivanja bliskih veza sa Kinom.

Predsednik Muizu, koji u javnosti važi za prokineskog političara želi da što više ograniči uticaj Indije na arhipelagu ostrva usred Indijskog okeana.

Lokalni mediji navode da je pobjeda PNC, koja će biti ratifikovana u narednih nekoliko dana, ostvarena ubjedljivo i to sa dvotrećinskom većinom koja je neophodna za eventualnu promjenu Ustava.

Najveća opoziciona stranka Maldivska demokratska partija (MDP) osvojila je tek 15 mjesta u parlamentu, gdje je prije nedeljnih izbora imala većinu.

– Ovo je značajan uspjeh za predsjednika Muizua. Sa političkog i institucionalnog nivoa on sad efetkivno sve kontroliše u zemlji. Teoretski može da kontroliše i sudski sistem, jer ima dovoljno poslanika u parlamentu – rekao je analitičar Azim Zahir, koji je i predavač na Univerzitetu Zapadna Australija.

Predsjednik Mohamed Muizu je krajem prošle godine došao na vlast, a tokom kampanje se skocentrisao na okončanje politike “Indija na prvom mjestu”, koju je vodila prethodna vlast. On još uvijek nije bio u zvaničnoj posjeti Nju Delhiju. Muizu je u kampanji obećao da će vratiti u Indiju sve indijske vojnike stacionirane na arhipelagu kako bi se smanjio uticaj ove zemlje na Maldivima.

Maldivski predsjednik je u januaru posjetio Kinu gdje je potpisao nekoliko sporazuma o besplatnoj nabavci naoružanja kao i o obuci maldivskih bezbjednosnih snaga. Ranije su Indija i SAD obučavale maldivsku vojsku.

– Sada predsjednik ima više prostora da balansira na spoljnopolitičkoj sceni, ali ako Indija nema mogućnost da upravlja tim odnosima očigledno je da će se predsjednik okrenuti ka Kini – dodao je Azim Zahir.

Ratifikacija rezultata nedeljnih izbora se očekuje za nedelju dana. 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku