U Hrvatskoj godina zatvora zbog napuštanja kućnih ljubimaca

post-img
R.B. 06.04.2024. 09:58

Prizor napuštene životinje ostavlja bez riječi, a zar oni koji ih izbacuju na ulicu da ostanu nekažnjeni. Hrvatska je riješila ovoj praksi da stane na put, pa su nedavno usvojili zakon kojim se propisuju stroge kazne za neodgovorne vlasnike.

Za napuštanje kućnih ljubimaca i drugih životinja određena je kazna zatvora do godine dana. Za usmrćivanje i teško zlostavljanje do dvije godine. Izmjenama zakona predviđena je i zatvorska kazna do dvije godine ako vlasnik izbaci životinju, a ona potom ugine.

„Konačno se dogodilo, konačno više napuštanje životinja nije samo prekršaj nego se onaj ko napusti životinju može plašiti i zatvora“, rekla je Vlatka Balaš Cerjak, volonterka udruženja Prijatelji životinja za net.hr.

Osim što su prihvatili njihov prijedlog za strožije kazne, pa i zatvor, pravosudni organi u Hrvatskoj donijeli su novu sigurnosnu mjeru, a to je zabrana držanja i nabavljanja životinja osuđenima, u trajanju od jedne do pet godina.

„Ovo je važno jer se dešava da zlostavljači životinja ubrzo nabave novu, koju takođe maltretiraju i tako postaju trajni društveni problem i prijetnja“, objašnjavaju iz ove organizacije.

Oštrija kazna je i za one koji maltretiraju i zlostavljaju životinje iz koristoljublja. Kazna je povećana sa dvije na tri godine zatvora.

Svi se slažu – ove kazne su istorijska odluka.

U Hrvatskoj se za godinu dana napusti oko 10.000 životinja. Najgore je što je glavni razlog neodgovornost ljudi.

Izvor: RTCG

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku