EURO 2024 ANALIZA: Portugal slavio na penale, Francuska autogolom u polufinalu

post-img EURO 2024 Portugal: Slovenija/ Francuska:Belgija
autor-img 24kroz7 02.07.2024. 08:37

Završena je jedna od najlošijih utakmica na Euru ove godine, ponovo su akteri bili Francuzi i Belgijanci. Mnogo talenata na terenu i jako loš fudbal. Veliki broj šuteva Francuske, a malo dobrih prilika i malo šuteva Belgije, ali dvije dobre šanse viđene su za 94 minuta antifudbala. Najbolji strijelac “trikolora” na šampionatu, autogol, ponovo je odlučio meč.

Francuska je pritisla selekciju Belgije u prvih desetak minuta, ali je onda uslijedio period u kojem je tim Domenika Tedeska kontrolisao situaciju na terenu. Belgijanci su nekoliko puta u nizu uspjeli da probiju unutar šesnaesterca Majka Menjana, ali nisu mogli da zaprijete. Za to vrijeme, Francuzi su napravili čak tri kartona.

Trikolori su ponovo stali na loptu u finišu prvog poluvremena kada su nekoliko puta šutirali preko gola Kastelsa. Drugo poluvrijeme nije donijelo promjenu i boljitak u igri. Francuzi su kružili oko šesnaesterca rivala, ali nisu mogli do gola, svi upućeni šutevi ponovo su završili na tribinama.

Belgijanci su za to vrijeme napravili dvije dobre prilike, uputili dva šuta u gol Manjana, ali je on bio siguran. Kada su svi vidjeli produžetke, u 85. minutu Kolo Muani je posle jednog okreta u šesnaestercu šutirao ka golu Kastelsa, lopta je bila slaba, ali je Vertongen natrčao na nju i skrenuo joj pravac, poslavši je u svoj gol. Francuska je tako drugi put na turniru trijumfovala zahvaljujući autogolu. U nastavku meča nije bilo prilike za promjenu rezultata.

Kristijano Ronaldo je u 105. minutu plakao posle promašenog penala, ali na kraju su uslijedile suze radosnice. Slovenija jeste poražena, usljed neiskustva u penal-serijama na velikim takmičenjima, ali je ekipa Matjaža Keka zadivila čitav fudbalski svijet srčanošću, disciplinom, borbom i čvrstinom.

Jan Oblak je bio junak Slovenije tokom 120 minuta igre, dok je Dijego Košta bio heroj Portugalije u penal-seriji. Slovenci su promašili sva tri prva udarca sa “bijele tačke”, preciznije, Košta ih je odbranio. Ronaldo je želio da postane heroj, ali mu se nije dalo. Njegova partija je bila nalik čitavom timu – mnogo pokušaja, ali bez gola. Oblak je potpuno dobio “bitku” protiv prvog imena Portugalije, odbranivši mu presudni šut za pobjedu u 90. minutu, pa i penal u 105. minutu. Ronaldo je dočekao malu “osvetu” prilikom penal-serije, mada je i tad Oblak bio blizu.

Blok Slovenije je čitavih 120 minuta bio neumoljivo postojan i kao kruna je trebalo da dođe gol iz kontre, ali je Benjamin Šeško u 62. i 115. minutu promašio kolosalne prilike pred Dijegom Koštom. Imao je mladi as istoriju u svojim nogama, ali mu je falilo koncentracije.

Slovenija je bila apsolutni autsajder u grupi C, pa je u osmini finala dovela jednog od glavnih favorita do ruba provalije. Podvig za aplauz i povratak kući uzdignute glave.

Na Portugalcima je da se spreme za Francusku, koja se takođe “provukla” protiv Belgije.

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku