Mančester Siti tužio Premijer ligu

post-img foto: Mančester Siti
24kroz7 05.06.2024. 17:18

Nakon osvajanja titule, Mančester Siti je preduzeo pravne korake protiv Premijer lige, što prijeti da preraste u ozbiljan sukob.

Engleski šampion čeka ishod po pitanju 115 optužnica za kršenje pravila o finansijskom poslovanju u periodu od 2009. do 2017. godine. Ovaj slučaj mogao bi da eskalira, a očekuje se da saslušanje bude organizovano tokom novembru i decembra.

Ipak, Mančester Siti ne miruju i kontra tužbom, će tužiti Premijer ligu zbog primjene zakona o Udruženim transakcijama stranaka (Associated Party Transaction) kojim se sprječavaju klubovi da vještački naduvavaju komercijalne ugovore kako bi stekli “nepravednu prednost nad konkurentima”.

Tajms prenosi da je imao uvid u dokument od 165 stranica u kojem Siti tvrdi da je “žrtva diskriminacije” zbog propisa.

Pravila koja su uvedena u decembru 2021. godine, a izmjene su dogovorene u februaru, a napravljena su kako bi obezbijedile regularnost takmičenja sprječavajući top klubove da naduvaju komercijalne ugovore sa kompanijama koje su povezane sa njihovim vlasnicima.

Mančester siti je u vlasništvu vladajuće porodice Abu Dabija, a njegov sponzor je Etihad Ervejs sa sjedištem u Abu Dabiju.

U dokumentu od 165 stranica, advokati Sitija tvrde da su pravila odobrena od strane rivala kako bi smanjili njihov uspjeh na terenu i sve su okarakterisali kao “tiraniju većine”.

Klub je takođe optužio Ligu za “diskriminaciju protiv vlasnika iz Zaliva”, pošto su pravila uvedena nedugo pošto su Njukasl preuzeli vlasnici iz Saudijske Arabije.

“Građani” tvde da su pravila skovana da “svjesno imaju namjeru da uguše komercijalne slobode određenih klubova u posebnim okolnostima i na taj način uskrate ekonomsko takmičenje.

Ukoliko Siti uspije sa tužbom, rivalski klubovi će svakako moći da se žale da će time biti uništena regularnost takmičenja u Premijer ligi, jer će to omogućiti bogatim klubovima da troše neograničena sredstva na infrastrukturu i igrače bez ikakve kontrole.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku