Počasne Zlatne palme za Meril Strip, Džordža Lukasa i Studio Ghibli

post-img Meryl Streep – Foto: TCM
24kroz7 05.05.2024. 21:00

Na ceremoniji otvaranja Kanskog filmskog festivala 14. maja 2024. godine, svijetla reflektora usmjerena su na slavnu glumicu Meril Strip koja će biti ovjenčana počasnom Zlatnom palmom, saopštili su organizatori festivala.

Meril Strip, ikona Holivuda, s ponosom će primiti ovu prestižnu nagradu, što označava još jedan vrhunac u njenoj blistavoj karijeri. Sa nezapamćenih 21 nominacijom za Oskara i tri osvojena, ona je ostavila neizbrisiv trag u svijetu filma.

Meryl Streep – Foto: Getty images

Njen repertoar obuhvata širok spektar žanrova, od dubokih drama poput “Lovca na jelene”, “Moje Afrike” i “Kramera protiv Kramera”, do nezaboravnih porodičnih filmova kao što su “Đavo nosi Pradu” i “Mama Mia”. Njen talenat je nagrađivan i u Kanu, gdje je 1989. godine osvojila nagradu za najbolju glumicu za svoju ulogu u filmu “Plač u tami”.

– Ovo priznanje me duboko dirnulo. Biti nagrađen na festivalu poput Kanskog, simbolu filmske umjetnosti, zaista je vrhunac mog profesionalnog puta – izjavila je Meril Strip povodom najave nagrade.

Njeno ime dodaje se impresivnom spisku holivudskih veterana koji će prisustvovati ovogodišnjem Kanskom festivalu na francuskoj Azurnoj obali. Među njima će biti i tvorac “Ratova zvijezda”, Džordž Lukas, koji će takođe biti počastvovan nagradom za životno djelo.

Star Wars, George Lucas

Organizatori festivala ističu da je karijera Meril Strip trajala gotovo pola vijeka, obogaćujući filmsku industriju brojnim remek-djelima i nezaboravnim ulogama. Njeno ime postalo je sinonim za filmsku umjetnost i inspiraciju za mnoge.

Studio Ghibli

Pored Meril Strip, počasnu Zlatnu palmu takođe će primiti legendarni japanski kolektiv animatora “Studio Ghibli”, čime će po prvi put ova nagrada biti dodeljena grupi, a ne pojedincu.

Metropolis – Printskrin:Youtube/Francis Ford Coppola

Kanski festival, epicentar filmske kulture, traje od 14. do 25. maja, pružajući publici priliku da uživa u više od 20 filmskih ostvarenja, uključujući i najnoviji film Frensisa Kopole “Megalopolis”.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku