TikTok proširuje sadržaj: Video klipovi do 60 minuta i horizontalni mod

post-img Foto: Britanica
24kroz7 18.05.2024. 10:00

TikTok, popularna aplikacija za kratke video snimke, ulazi u novu fazu evolucije testiranjem mogućnosti objavljivanja video snimaka dužine do 60 minuta. Ova opcija trenutno je dostupna samo ograničenoj grupi korisnika na odabranim tržištima, ali njena implementacija može donijeti velike promjene u način na koji korisnici konzumiraju sadržaj.

Iako ne postoje konkretni planovi za širu dostupnost ove opcije u skorijem vremenu, namjera kompanije je jasna. Uvođenjem dužih formata, TikTok ima za cilj privući korisnike koji sada preferiraju YouTube, zadržavajući pri tom svoju lojalnu bazu korisnika koja uživa u kratkim video klipovima.

Od svojih početaka, TikTok je imao ograničenje na video snimke od 15 sekundi, što je podsjećalo na rane dane YouTube-a. Međutim, s vremenom se to ograničenje povećavalo, a sada je platforma spremna za još veći iskorak. Mnogi korisnici su izrazili želju za dužim video snimcima kako bi mogli obuhvatiti kompletnije demonstracije kuvanja, savjete o ljepoti, edukativne časove, komične skečeve i druge vrste sadržaja. TikTok želi odgovoriti na te zahtjeve i omogućiti kreatorima više prostora za izražavanje.

Cilj produženja trajanja video snimaka je da se kreatorima pruži šansa za eksperimentisanje s novim ili proširenim vrstama sadržaja. Ovo otvara mogućnosti za prikazivanje cijelih epizoda TV emisija na platformi, što je ranije bilo nezgodno zbog ograničenja trajanja. Prošle godine, Peacock je plasirao prvu epizodu svog showa na TikTok, ali je bila razdvojena na pet dijelova. Ako se nova opcija usvoji, ovakvi sadržaji će moći biti prikazani u jednom dijelu.

Pored dužih video snimaka, TikTok testira i horizontalni full screen mod, što bi moglo dodatno poboljšati korisničko iskustvo i učiniti platformu privlačnijom za različite vrste sadržaja.

Ovi koraci jasno pokazuju TikTokovu ambiciju da postane ozbiljan konkurent YouTube-u, pružajući korisnicima i kreatorima više mogućnosti i slobode u kreiranju i konzumiranju sadržaja.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku