Univerzitet CG: Više od 200 mjesta za upis na šest studijskih programa Prirodno-matematičkog fakulteta

post-img Foto: Univerzitet CG
24kroz7 23.05.2024. 14:32

Na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta Crne Gore u novoj studijskoj 2024/25. godini predviđeno je više od 200 mjesta za šest studijskih programa: Matematika, Matematika i računarske nauke, Fizika, Biologija, Računarstvo i informacione tehnologije, saopšteno je iz ove obrazovne ustanove.

PMF je najveća naučno-nastavna ustanova u oblasti prirodnih, matematičkih i kompjuterskih nauka, koja objedinjuje nauke u čijem sastavu se nalaze studijski programi za matematiku, matematiku i računarske nauke, fiziku, biologiju, računarstvo i informacione tehnologije.

Studijski programi su zasnovani na istraživanju i najnovijim naučnim saznanjima, a akademsko osoblje su većinom naučnici i istraživači svjetskog renomea koji svojim radom stavljaju fakultet u sam vrh istraživačke izvrsnosti.

Fakultet ima intenzivnu saradnju i komunikaciju sa evropskim i svjetskim istraživačkim centrima težeći da bude dio svjetske istraživačke mreže. Naučnoistraživačka saradnja sa CERN-om, te renomiranim laboratorijama kakve su EMBL i EMBO otvaraju široki spektar mogućnosti za mlade istraživače i studente da se aktivno uključe u međunarodne projekte.

Na PMF-u se podstiče razvoj vještine pristupanja i rješavanja problema, tako da svršeni student ovog fakulteta osim što dobije kvalitetno obrazovanje u struci koju izabere, naučen je da analitički pristupi problemu i da ga riješi. Zato studenti PMF-a nisu samo cijenjeni kao stručnjaci u svojem uskom području rada, nego i u raznim strukama koje naizgled nemaju veze s onim što se studiralo. Struke za koje se student obrazuju na PMF-u pripadaju tzv. STEM području (engl. Science, TechnologyEngineering and Mathematics), a navedeno ne poznaje državne granice.

Po završetku studija studenti su, zahvaljujući kompetencijama i vještinama koje se stekli na Fakultetu, osposobljeni za rad u srednjim i osnovnim školama, naučnoistraživačkim institutima, stručnim laboratorijama u državnim službama, softverskim kompanijama i institucijama u finansijskom i IT-sektoru. Studenti koji završe ovaj fakultet mogu raditi i kao sudski vještaci i/ili forenzičari, te u raznim zavodima, institutima, agencijama.

Među najvećim vrijednostima ovog fakulteta svakako su i kvalitetni i motivisani studenti koji svojim znanjem i vještinama mogu biti nosioci društvenog razvoja ne samo u Crnoj Gori već i šire.

Za upis na ovaj fakultet nije potreban prijemni ispit. Kada je riječ o proceduri upisa, kao i sistemu rangiranja prijavljenih kandidata,  to je definisano Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku