CBCG: Naknade za obradu kredita definisati da odgovaraju stvarno pruženim uslugama ili nastalim troškovima

post-img Centralna Banka Crne Gore (CBCG)
Izvor: Investitor 07.05.2024. 10:07

Nakon donošenja presude od strane Višeg suda u Podgorici kojom se zabranjuje praksu Crnogorske komercijalne banke (CKB) da u ugovorima s potrošačima određuje naknade za obradu kredita u procentima, Centralna banka Crne Gore (CBCG) je preduzela mjere kako bi osigurala pravednu primjenu Zakona o zaštiti potrošača.

Svetlana Đurović, šefica Službe za zaštitu prava klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga u CBCG, izjavila je da je ova presuda rezultat nastojanja da se osigura transparentnost i pravičnost u odnosima između banaka i klijenata.

Prema njenim riječima, iako presuda ne ukida naknade za obradu kredita, niti nalaže retroaktivno vraćanje istih klijentima, CBCG je poslala preventivno upozorenje svim finansijskim institucijama da definišu te naknade na način koji odražava stvarno pružene usluge ili troškove.

– Centralna banka nema ovlašćenje da određuje visinu naknada i provizija banaka, ali ima ulogu osigurati da te naknade budu u skladu sa zakonom i da ne povređuju prava potrošača – istakla je Đurović.

U vezi s mogućim zahtjevima klijenata za povrat naknada za obradu kredita, Đurović je naglasila da je odluka o tome da li je ugovorna odredba nepoštena i da li potrošači imaju pravo na povrat isključivo u nadležnosti suda.

– U konkretnom slučaju, Viši sud je ocijenio da su odredbe koje su naknade za obradu kredita izražene u procentima povredile kolektivna prava potrošača – dodala je Đurović.

CBCG, međutim, nema detaljne podatke o prihodima od naknada za obradu kredita, već raspolaže samo s ukupnim prihodima od naknada i provizija.

– Dok ne raspolažemo sa specifičnim podacima o prihodima od naknada za obradu kredita, nastavljamo pratiti transparentnost i pravičnost u poslovanju finansijskih institucija –  zaključila je Đurović.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku