Crna Gora bilježi najsporiji rast plata u regionu

post-img
Izvor: Bloomberg adria 29.06.2024. 10:30

Posljednje istraživanje agencije Bloomberg Adrija donosi zanimljiv uvid u trendove prosječnih zarada u zemljama regiona tokom prvog tromjesečja ove godine. Podaci o stopama rasta plata pokazuju da su najbrži porast zabilježile Sjeverna Makedonija i Srbija, dok su Hrvatska i Slovenija ostale na vrhu, ali s manjim stopama rasta u poređenju sa ostalim zemljama.

Sjeverna Makedonija se istakla sa impresivnim rastom od 16,3%, dok je Srbija slijedi sa 14,9% rasta. Hrvatska se nalazi na trećem mjestu s rastom od 14,5%, dok su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija zabilježile rast od 9,2%, 5,6% odnosno 4,6%.

Izvor: Bloomberg/Investitor

Prosječna zarada (bruto) u martu 2024. godine u Crnoj Gori iznosila je 1032 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 825 eura. Prosječna (neto) zarada u martu 2024. godine u odnosu na februar 2024. godine zabilježila je rast od 0,5%, dok je prosječna (neto) zarada u martu 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 5,6%.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu 2024. godine u odnosu na februar 2024. zabilježile rast od 0,5% proizilazi da su realne zarade ostale na istom nivou, prenosi Monstat.

Unatoč značajnim stopama rasta, hrvatske i slovenačke plate i dalje su znatno više u u poređenju sa ostatkom regije, što ukazuje na postojeći jaz u primanjima unutar regije. Dok se neke zemlje poput Srbije i Sjeverne Makedonije približavaju, Hrvatska i Slovenija ostaju ispred, postavljajući izazov u smanjenju tog jaza.

Ova analiza naglašava važnost daljih promjena u politikama zapošljavanja i plata u regionu kako bi se osigurala veća ekonomska stabilnost i pravednost. Potrebno je usmjeriti napore na izjednačavanje primanja među zemljama regiona kako bi se osigurala održiva ekonomska budućnost za sve građane. Utvrđivanje uzroka zaostajanja Crne Gore u ovom kontekstu takođe zahtijeva dodatnu analizu i pažnju kako bi se pronašla rješenja za unaprjeđenje ekonomske situacije u zemlji.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku