FIDELITY: Crvene lampice za uzbunu – Pad stranih investicija, prihoda od turizma i rekordni negativni saldo roba i usluga

post-img Fidelity consulting
Fidelity Consulting 23.05.2024. 09:00

Kompanija “Fidelity Consulting” objavila je na svojoj Fejsbuk stranici prve makroekonomske statistike za 2024. godinu, koje ukazuju na alarmantno stanje crnogorske ekonomije. Kako navode ovi podaci, rezultat ekonomske politike ultrapopulista, ne odražavaju pozitivne promjene koje se očekuju od programa “Evropa sad 2” (ES2).

Evropska komisija, Svjetska banka i MMF već su izrazili zabrinutost zbog potencijalnih rizika koje ovaj program može donijeti za javne finansije Crne Gore.

Najalarmantniji podatak dolazi iz oblasti trgovine. U prvom kvartalu 2024. godine, saldo roba i usluga dostigao je rekordni minus od 563 miliona eura. Ovo je prvi put da je ovaj indikator premašio pola milijarde eura u negativnom smjeru u jednom kvartalu, što predstavlja ozbiljan znak za uzbunu.

Prenosimo objavu integralno:

Pad stranih direktnih investicija

Sjećate se priče kako je za privlačenje stranih direktnih investicija (SDI) potrebna stabilnost, koja je ranijih godina izostajala?
E pa, sve su prilike da strani investitori ne vjeruju u ultra populističke bajke i programu ES2 koji niko, pa ni oni, nisu vidjeli, zbog čega su odlučili da u Crnu Goru investiraju manje nego prošle godine.
Tako je, vrlo precizno: u prvom kvartalu 2024. godine, SDI su manje nego u prvom kvartalu 2023. godine.

Značajan pad prihoda od turizma

U prva tri mjeseca ove godine ostvareno je 94,5 miliona eura prihoda od turizma, dok su u istom periodu prošle godine prihodi od turizma iznosili 119 miliona eura. Precizno – pad prihoda od turizma iznosi oko 25 miliona eura ili 20%.

Rekordni negativni saldo roba i usluga

U prvom kvartalu 2024. godine zabilježen je najgori saldo roba i usluga od kada se mjeri i iznosio je minus 563 miliona eura. Po prvi put od kada se mjere podaci, ovaj indikator je „prešao“ cifru od pola milijarde eura u prvom kvartalu.

Zaista, ekonomska politika ultrapopulista brže nego smo mislili pokazuje svoje pravo lice i prve „rezultate“, koji su ozbiljnim ljudima signal da nešto baš i ne štima u crnogorskoj ekonomiji.
Mada, dobro je da pred glasanje u Budvi nema ni traga ni glasa o programu Evropa sad 2; valjda su konačno ukapirali da primorci ne vjeruju u bajke…

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku