Radulović na otvaranju biznis foruma Crne Gore i Republike Češke

post-img Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
24kroz7 27.05.2024. 12:35

– Češke kompanije su dobrodošle da se prijave na Javni poziv za izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju dionice autoputa Mateševo-Andrijevica, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. 

On je na svečanom otvaranju biznis foruma Crne Gore i Republike Češke najavio da je u nacionalnim planovima za razvoj putne infrastrukture planirana izgradnja 480 km autoputeva i brzih saobraćajnica, ukupne vrijednosti oko osam milijardi eura.

– Najznačajniji projekat je autoput Bar-Boljare koji će preko Beograda povezati Crnu Goru sa evropskim koridorima i učiniti Crnu Goru dostupnijom i konkurentnijom za investicije – rekao je Radulović.

Ministar Radulović je poručio da je namjera Vlade da Luku Bar razvije kao glavnu međunarodnu teretnu luku, a za to ne neophodno ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu. Upravo je željeznica šansa za unapređenje saradnje između Crne Gore i Češke.

– Saradnja sa kompanijama iz Republike Češke u oblasti željeznice postoji od 2006. godine i perioda izvođenja radova na remontu i elektrifikaciji pruge Nikšić-Podgorica. Mi u narednom periodu planiramo nekoliko krupnih projekata u cilju unaprjeđenja željeznice, i to: sanaciju pruge na dionici Lutovo – Bratonožići – Bioče, rekonstrukciju dionice Bar – Golubovci kao i nabavka elektromotornih vozova za prevoz putnika – kazao je ministar.

– Uvjereni smo da Češke kompanije, u ovom sektoru, imaju adekvatno iskustvo i vjerujem da ćemo na tenderima za ove projekte imati prijavljene kompanije iz Republike Češke – zaključio je Radulović.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku