Jadranka Mamić za 24kroz7: Možda sam željna da vidim nasmijane ljude kako izlaze iz pozorišta

post-img Jadranka Mamić – Foto: CNP
autor-img 24kroz7 16.06.2024. 11:30

Na portalu 24kroz7, donosimo ekskluzivni intervju sa glumicom Jadrankom Mamić. Kroz razgovor saznajemo šta ju je dovelo u svijet glume i kako je započela svoju karijeru. Otkriva nam svoje stavove o trenutnom stanju crnogorskog pozorišta, njegovom uticaju na društvo i izazovima sa kojima se susreće. Govori o ulozi žena u filmskoj i pozorišnoj industriji, te žanru koji još nije istražila, ali ga priželjkuje. Jadranka nam prenosi i svoja razmišljanja o budućnosti i važnosti edukacije mladih u kulturi.

– Šta Vas je inspirisalo da postanete glumica i kako ste započeli karijeru u glumi?

Ne bih rekla da sam na osnovu neke inspiracije krenula u svijet glume. Možda se samo radilo o slučajnosti i spletu okolnosti. Uglavnom, kao srednjoškolka sam upoznala ” daske koje život znače” i zarazila se pozorištem. Osjećaj da nekom možete prenijeti emocije na taj način je bio presudan.

– Kako vidite crnogorsko pozorište danas i kakav je njegov uticaj u našem društvu?

CG pozorište danas je turbulentno, poput vremena u kojem živimo. Pozorišni život je margalizovan uz paradoks da nikad više školovanih glumaca i pozorišnih radnika nije bilo kao sad. U dobu kad su političari preplavili sve medije i postali glavne ” zvijezde”, kad borba za egzistenciju postaje primarna, uz sve veći nedostatak empatije, značaj kulture se gasi. Šekspirovsko ” Biti ili NE biti”, se pretvara u ” Izgledati ili NE biti”, nekadašnje moralbe vrijednosti su pogubljene, bojim se da će Šekspira, Čehova, Beketa…pojesti skakavci, ukoliko se ne krene u edukaciju mladih u najranijem dobu. CG. pozorište sad je entuzijastička grupa, malog broja ljudi, sa veoma ograničenim sredstvima.

Jadranka Mamić
Jadranka Mamić – privatna arhiva

– Koja uloga Vam je najviše promijenila pogled na svijet ili Vas kao osobu?

Ne postoji uloga koja mi je najviše promijenila pogled na svijet, svaka je utkana i proživljena i na taj je način uticala na mene.

– U kojem žanru se još nijeste oprobali, a voljeli biste?

Žanr koji je i najteži, a samim tim i najizazoviji je komedija, uvijek slabo zastupljena u CG repertoaru, mogla bih reći, ono što je prvi izbor CG poz.kuća, većinom je tragedija, drama…Zašto komedija!? Možda sam željna da vidim nasmijane ljude kako izlaze iz pozorišta.

– Kako vidite uloge koje uglavnom igraju žene u filmskoj industriji i pozorištu danas i šta bi moglo biti drugačije?

Što se tiče zastupljenosti ženskih likova u CG pozorištu, ništa se nije promijenilo u ovih mojih 40 godina staža, na 7 muških uloga, dolazi 1 ženska, po običaju tipska; majka, naivna ljepojka, žena sumljivog morala. Ipak, nametnuti holivudski standardi se u svijetu, polako gube,a kod nas to neće doći tako brzo, zato apelujem da se jave autorke i pišu tekstove i uloge u kojima žene imaju šta da kažu i pokažu van stereotipnih ubjeđenja i da nakon 50-te, žena živi i osjeća, razmišlja, pati, voli, uživa…

 

Rasprava (1)
A
Atanas Stupar
16.06.2024.
Ima ko da piše ali u CG je izuzetno malo onih koji umiju da čitaju . Naročito ih je malo u pozorištu koje funkcioniše kao samodovoljni zatvoreni krug. Pratim pozorišni život u CG poslednjih 40 godina. Što više glumaca, režisera, dramaturga, producenata to manje kvalitetnog pozorišta. Doživjeli smo teror teatarskih mediokriteta.
Odgovori

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku