Mihail Barišnjikov: Legendarni baletan koji je i ljubio i plesao – strastveno

post-img Mihail Nikolajevič Barišnjikov
autor-img 24kroz7 30.06.2024. 08:28

Mihail Nikolajevič Barišnjikov, poznatiji kao Mihail Barišnjikov, bio je istaknuta figura u svijetu baleta 20. vijeka, čija je karijera obilježila epohu umetnosti i inspirisala generacije ljubitelja baleta širom sveta. Rođen 27. januara 1948. godine u Rigi, u Latvijskoj SSR, Barišnjikov je već u ranoj mladosti pokazivao izuzetan talenat i strast prema baletu.

Svoj put ka slavi započeo je kao primabaletan u prestižnom Moskovskom Boljšoj teatru, gdje je brzo postao jedan od najcjenjenijih i najtraženijih baletskih igrača svog vremena. Njegova tehnička savršenost, gracioznost i izražajnost na sceni privukli su pažnju publike i kritike, čineći ga ikonom baleta u Sovjetskom Savezu.

Na današnji dan tokom turneje ansambla baleta “Boljšoj teatra” po Kanadi 1974. godine, Barišnjikov je donio hrabru odluku da iskoristi priliku i zatraži politički azil u Zapadnoj zemlji. Ova neočekivana odluka šokirala je svijet baleta, ali je istovremeno označila početak nove faze u njegovoj karijeri – svjetsku slavu van granica SSSR-a.

Emigracija iz rodne zemlje nije bila samo prekretnica u Barišnjikovljevoj karijeri, već i u njegovom životu. U narednim decenijama, on je nastavio da osvaja svijet baleta, nastupajući u najprestižnijim baletskim kompanijama širom svijeta. Američki baletski teatar, Njujorška baletska kompanija, kao i brojne druge pozornice postale su njegov dom, gde je oduševljavao publiku svojim interpretacijama klasičnih baletskih uloga.

U Američki baletni teatar vratio se 1980. godine kao umjetnički direktor i ostao na toj poziciji devet godina. Zahvaljujući svojim uspjesima i uticaju na američku baletnu umjetnost, 1999. postao je član Američke akademije umjetnosti i znanosti.

Osnovao je i zakladu pod nazivom “Umjetnički centar Barišnjikov” te je 2005. godine u New Yorku otvorio istoimeni kompleks s produkcijskim prostorom za sve oblike umjetnosti.

Osim briljantne plesačke karijere, postigao je zapažen uspjeh u svijetu filma i televizije. Za svoju prvu filmsku ulogu u filmu “The Turning Point” iz 1977. godine nominovan je za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Pored uspješne karijere na sceni, Barišnjikov je proširio svoje umjetničko djelovanje na filmsku i televizijsku industriju, postajući poznat i kao filmski glumac, producent i umjetnički direktor. Njegova strast prema umjetnosti, neprekidna potraga za savršenstvom i posvećenost baletu ostali su neizmenjeni tokom cijele njegove karijere.

Nove generacije zavoljele su legendarnog plesača zahvaljujući seriji “Seks i grad”. U posljednjoj sezoni seriji Barišnjjikov je glumio Aleksandra Petrovskog, fatalnu ljubav zbog koje Carrie Bradshaw ostavlja New York i seli u Pariz.

Jednako fatalan bio je i u pravom životu. Među slavnim damama koje je ljubio nalaze se Ursula AndressIsabella Rossellini i Janine Turner, ali žena koju prema vlastitom priznanju nikada neće prežaliti bila je – Jessica Lange.

Barišnjikov se u isto vrijeme viđao s balerinom Lisom Rinehart i ko zna do kada bi njihov nekonvencionalni odnos potrajao da u život Jessice Lange nije ušao Sam Shepard. Glumca i redatelja koji je tada bio u braku s O-Lan Jones upoznala je na snimanju filma “Frances” šest mjeseci nakon rođenja kćerkice Aleksandre koju je dobila s baletanom.

Na kraju je sa Lisom Rinehart  dobio troje djece, sina Petera te kćeri Annu i Sofiju. Iako je jednom prilikom rekao kako ne vjeruje u brak, ipak se 2006. godine oženio s Lisom te su i danas u braku.

Mihail Barišnjikov nije samo ikona baleta, već i simbol hrabrosti, talenta i predanosti umetnosti. Njegova djela i doprinos baletu ostaju neizbrisivi u istoriji umetnosti, inspirišući nove generacije umjetnika da sanjaju velike snove i teže vrhunskom dostignuću u svijetu baleta.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku