Vijeće UN za odgovarnost Izraela, SAD i Njemačka protiv

post-img Foto: Hina, Gaza
R.B. 06.04.2024. 14:23

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava juče je usvojilo Rezoluciju u kojoj se navodi da Izrael mora biti pozvan na odgovornost za moguće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Izrael je Rezoluciju odmah odbacio kao “izobličen tekst”.

Podršku je dalo 28 zemalja, 13 se uzdržalo od glasanja, a Sjedinjene Američke Države, Njemačka i još četiri članice Vijeća UN bile su protiv ovakve Rezolucije.

Usvajanje je propraćeno aplauzom nekoliko predstavnika u Vijeću.

U Rezoluciji se naglašava “potreba da se osigura odgovornost za sva kršenja međunarodnog humanitarnog zakona i međunarodnog zakona o ljudskim pravima, kako bi se nekažnjivosti stalo nakraj”.

U njoj se izražava “velika zabrinutost zbog izvještaja o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, uključujući moguće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na okupiranoj palestinskoj teritoriji”.

Šahar: Hamas muči nevine Izraelce

Mijrav Ejlon Šahar, stalna izraelska predstavnica u UN u Ženevi, optužila je Vijeće da je “odavno napustilo izraelski narod i istrajno brani Hamas”.

“Prema Rezoluciji koja je danas pred vama, Izrael nema pravo da štiti svoj narod, dok Hamas ima sva prava da ubija i muči nevine Izraelce. Glas ‘za’ je glas za Hamas”, rekla je Šahar.

SAD su glasale protiv Rezolucije “zato što ne spominje specifičnu osudu Hamasa zbog napada na Izrael 7. oktobra i jer izbjegava ukazati na terorističku prirodu tih napada”.

Tejlor: Izrael treba da smanji vojne operacije

Vašington je saopštio da Izrael nije učinio dovoljno da umanji štetu civilnom stanovništvu, a američka predstavnica u Vijeću Mišel Tejlor rekla je da SAD traže od Izraela da smanji vojne operacije protiv Hamasa u korist humanitarnih operacija, kako bi se izbjegle civilne žrtve, a humanitarne organizacije obavljale svoje misije sigurno.

Vijeće UN za ljudska prava, koje se sastaje nekoliko puta godišnje, jedino je međuvladino tijelo koje se bavi zaštitom ljudskih prava širom svijeta i može da odobri istrage o njihovom kršenju.

Izvor: Hina

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku