Objavljeni datumi prvih maturskih/stručnih ispita

post-img Ministarstvo prosvjete
D.V. 11.04.2024. 20:30

Prvi maturski/stručni ispit održaće se u utorak, 16. aprila, iz predmeta crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, kao i iz predmeta albanski jezik i književnost, a potom i iz prvog stranog jezika koji je zakazan za 15. maj. Ispit iz matematike zakazan je za 24. maj, a za nastavni predmet po izboru učenika/stručna teorija za 6. jun, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Eksterna provjera znanja učenika na kraju trećeg ciklusa osnovne škole obaviće se 17. aprila iz predmeta crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost i albanski jezik i književnost, 18. aprila iz predmeta matematika, kao i 19. aprila iz predmeta po izboru učenika.

Radna grupa koju čine predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Zavoda za školstvo, Ispitnog centra i Centra za stručno obrazovanje donijela je 3 nova pravilnika i to Pravilnik o polaganju maturskog ispita za učenike gimnazije, Pravilnik o polaganju stručnog ispita za učenike koji nastavljaju školovanje kao i Pravilnik o načinu i postupku provjere znanja učenika na kraju obrazovnog ciklusa.

Ministarstvo prosvjete
Ministarstvo prosvjete

Ovim Pravilnicima je definisano da je učenicima zabranjeno da koriste mobilne telefone i druge elektronske uređaje pa su Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Ispitni centar obezbijedili sredstvo koje će omogućiti školama da sprovedu kontrolu unošenja uređaja u školski objekat – detektore.

Tim povodom je danas u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija održan sastanak sa direktorima svih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori na kojem su sa direktorima škola razgovarali v.d. direktorice Direktorata za gimnazijsko i stručno obrazovanje, Marija Gošović, v.d. direktorice Direktorata za cjeloživotno učenje Jasna Jovanović, mr Miloš Trivić, direktor Ispitnog centra, direktorica Centra za stručno obrazovanje Aleksandra Lalević, Marko Šljukić, v.d. sekretar Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kao i koordinatorka Ispitnog centra za osnovnu školu Bojana Ostojić i koordinatorka Ispitnog centra za maturski i stručni ispit Tamara Nedović.

Novim Pravilnikom za učenike srednjih škola precizirano je da se u učionici nalaze dva test-administratora, od kojih je jedan iz druge obrazovno-vaspitne ustanove, kao i obavezno prisustvo supervizora koji može da pristupi ispitnom prostoru. Pravilnicima su definisane sankcije za učenike koji naprave prekršaj (pokušaju da prepišu, ometaju rad, koriste mobilne telefone). Sankcije idu od usmene opomene pa do udaljavanja sa testa, pri čemu udaljavanje podrazumijeva i vrednovanje njegovog testa sa uspjehom nedovoljan (1).

Važno je napomenuti da od ove godine izmjenom Pravilnika test-administratori potpisuju ugovor sa Ispitnim centrom o tajnosti podataka, a definisana je i njihova obaveza za zakonitost sprovođenja ispita u ispitnoj prostoriji.

Eksterna provjera znanja ove godine biće organizovana u 163 osnovne, kao i u 55 srednjih škola, zaključuju u saopštenju iz tog ministarstva.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku