U srcu našeg Sunca: Fascinantni prizori na novim video-snimcima

post-img Foto: European Space Agency, ESA
Izvor: Guardian 05.05.2024. 17:24

Video snimak površine Sunca prikazuje sunčevu kišu, erupcije i koronalnu mahovinu.Eterični prizori toka prezagrelog gasa mogu pomoći da se objasni zašto je atmosfera Sunca toplija od površine.

Snimke, koje je prenijela sonda Evropske svemirske agencije, otkrivaju blistave strukture nalik pramenovima kose sačinjene od plazme i erupcije i pljuskove relativno hladnijeg materijala koji padaju na površinu naše zvijezde.

Naučnici kažu da bi zapažanja kompleksne dinamike površine Sunca mogla pomoći da se riješi pitanje zašto je sunčeva atmosfera toliko toplija od njegove površine – što je dugogodišnji paradoks u solarnoj fizici.

Najsvjetliji regioni su oko milion stepeni Celzijusa, dok hladniji materijal, koji pada ispod 10.000 stepeni, izgleda tamniji. Snimak je zabilježen 27. septembra 2023. instrumentom Ekstremno-Ultraljubičasta Kamera (EUI), kada je svemirska letjelica bila otprilike na trećini udaljenosti Zemlje od Sunca.

U komentarima video snimka, Evropska svemirska agencija ističe delikatne šare nalik na čipku preko Sunca, koje se nazivaju koronalna mahovina. Ove strukture se pojavljuju oko osnove velikih koronalnih petlji magnetnog polja. Na horizontu, tornjevi gasa, poznati kao spikule, sežu od sunčeve hromosfere do visina od oko 10.000 kilometara.

U centru vidnog polja uočava se mala erupcija, sa hladnijim materijalom koji se podiže nagore prije nego što padne nazad na površinu. Iako mala u odnosu na mnogo burnije, ova erupcija je i dalje veća od Zemlje.

Snimak takođe otkriva koronalnu kišu, koja na temperaturi manjoj od 10.000°C izgleda mračno na svetloj pozadini velikih koronalnih petlji (oko 1.000.000°C). Kiša je napravljena od nakupina plazme veće gustine koje padaju nazad prema Suncu pod uticajem gravitacije.

– Zaista je divno kada vidite da se to dešava. To nekako dođe i prođe – vidite pljuskove oko solarnih baklji – rekao je dr Dejvid Long, solarni fizičar sa Univerziteta u Dablinu i naučnik na „Solar orbiteru“.

Ovi detalji bi mogli da pomognu da se objasni zašto je, sa više od 1.000.000°C, spoljašnja atmosfera Sunca (poznata kao korona) više od 150 puta toplija od njegove površine.

Očekuje se da će korona biti hladnija jer sunčeva energija dolazi iz nuklearne peći u njenom jezgru, a stvari se prirodno hlade što su dalje od izvora toplote. Jedno od objašnjenja je da minijaturne baklje, nazvane logorske vatre, pumpaju energiju u atmosferu da bi izazvale zagrijavanje sunčeve korone.

– To je još uvek pomalo otvoreno pitanje. Ove logorske vatre koje je Orbiter primijetio prvi put, stalno se pale. Radi se o tome koliko energije proizvode i da li je to dovoljno da se atmosfera zagrije do onoga što vidimo. To je kombinacija svih ovih različitih karakteristika. – rekao je Long.

Misija vrijedna 1,3 milijarde eura pokrenuta je 2020. godine, a sljedeće godine će početi da izlazi iz planetarnog aviona kako bi istražila neucrtani sjeverni i južni pol Sunca.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku