Vučinić: Presuda evropskog Suda pravde u Crnoj Gori nije direktno primjenjiva

post-img Foto: Shuterstock
Radio Slobodna Evropa 14.05.2024. 11:34

Tokom prethodne tri godine, Crna Gora je putem međunarodne pravne pomoći dobila od Francuske i putem Europola na hiljade stranica dešifrovanih razgovora između pripadnika kriminalnih grupa.

To je Specijalnom tužilaštvu poslužilo za hapšenje i procesuiranje više stotina kriminalaca i većeg broja bivših policijskih funkcionera i tužilaca, koji su identifikovani u tim razgovorima.

Njihov sadržaj pokazuje da su pripadnici kriminalnih klanova pratili kretanje narkotika, planirali likvidacije pripadnika suparničkih klanova, razmjenjivali fotografije zarobljenih, dogovarali uklanjanje tijela ubijenih.

Presuda Suda pravde Evropske unije iz Luksemburga od 30. aprila, koja se tiče načina korištenja podataka sa aplikacija EncroChat (Sky) na sudu, u Crnoj Gori je izazvala oprečne stavove advokata i tužilaštva.

Na osnovu te presude, advokati okrivljenih pripadnika kriminalnih grupa zahtijevaju da tužilaštvo odbaci dokaze zasnovane na dešifrovanim Sky prepiskama, dok Vrhovno državno tužilaštvo tvrdi da su one zakonit dokaz protiv optuženih.

Nebojša Vučinić

Profesor međunarodnog prava Nebojša Vučinić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da se presuda evropskog Suda pravde ne može ‘mehanički’ primijeniti u crnogorskim uslovima.

– Ta presuda je upućena državama članicama EU čiji su zakoni o krivičnom postupku prilično ujednačeni i upodobljeni. Mislim da ta presuda u Crnoj Gori nije direktno primjenjiva – navodi Vučinić i dodaje:

– Ali kada naši sudovi budu ocjenjivali validnost i vjerodostojnost dokaza pribavljenih na takav način, trebalo bi da uzmu u obzir standarde navedene od Suda pravde.

Vučinić kaže da advokati brane interese klijenata i da će to činiti do krajnjih granica, dok državno tužilaštvo ne smije da prejudicira šta je zakonito, a šta nije.

– Koji je dokaz validan i vjerodostojan, a koji nije, utvrđuje se na glavnom pretresu. I to će da utvrdi sud u Crnoj Gori kao državi kandidatu za članstvo u EU – kaže Vučinić.

Sergej Sekulović

Bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović navodi za RSE da presudom Suda pravde, dešifrovani razgovori nisu delegitimizovani kao dokaz, već precizirana procedura njihovog prikupljanja.

– Crna Gora je dobila podatke sa Sky komunikacije od demokratskih i pravno uređenih država na osnovu zvanične međunarodne pravne pomoći – kaže su Sekulovića.

– Stoga se u ovom trenutku ti podaci mogu koristiti kao dokazi, ali koji ne mogu biti dovoljna osnova za osuđujuću presudu već se moraju potkrijepiti drugim dokazima – dodaje Sekulović.

Sekulović ne osporava argumente advokata posebno sa aspekta prava na privatnost.

– Ali, mislim da u ovom trenutku prevagu odnose argumenti tužilaštva oko zakonitosti pribavljanja dokaza. Ali krajnji odgovor treba da nam daju redovni sudovi do Vrhovnog suda. Jasno vidim da će se ovim baviti i Ustavni sud – kaže Sekulović.

Saša Đorđević

Viši istraživač Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala iz Beograda Saša Đorđević smatra će se glavna sporenja o tome da li je prismotra bila masovna ili ciljana.

– To još uvijek nije poznato. U suštini, ako je bilo ciljano prisluškivanje, onda je manje-više u redu. Ali ako je bilo masovno i bez odluke nadležnog sudskog organa u državama koje su pokrenule, znači u Francuskoj i Belgiji, onda bi to mogao da bude problem – ocjenjuje Đorđević.

Prema njegovim riječima, nije dovedeno u pitanje dalje korištenje pribavljenih dokaza sa Sky aplikacije.

Đorđević smatra da će presuda evropskog Suda uticati i na zemlje regiona iako nisu članice EU.

– Na način da se Sky koristi kao sudski dokaz. Ali će očigledno svaki slučaj da se tretira posebno dok ne budemo imali neku kritičnu masu slučajeva gdje će onda podrazumijevati da će se svaka komunikacija koristiti kao dokaz. Ali isto zavisi kako će odgovoriti odbrana, da li će ovu temu pokrenuti pred međunarodnim sudovima – ukazuje Đorđević.

Danilo Mićović

Predsjednik Advokatske komore Danilo Mićović je ocijenio da je Francuska, koja je pratila, dešifrovala i dostavila Crnoj Gori komunikaciju, trebalo najprije da obavijesti državu Crnu Goru o toj aktivnosti.

Na drugoj strani, Vrhovno državno tužilaštvo je ocijenilo da je presuda Evropskog Suda pravde primjenjiva samo na države članice Evropske unije, a ne i na Crnu Goru.

– Državno tužilaštvo zadržava nepodijeljen stav da je SKY ECC komunikacija, kao zakonito pribavljen dokaz od strane francuskih vlasti, dostavljen putem međunarodne pravne pomoći, zakonit dokaz – ističu iz Vrhovnog državnog dužilaštva.

Vesna Kovačević

U februaru ove godine Viši sud u Podgorici je donio prvu osuđujuću nepravosnažnu presudu u procesu u kojem je jedan od dokaza bila Sky prepiska. Pet optuženih je osuđeno na ukupno 20 godina zatvora.

Sudija Vesna Kovačević je saopštila da je prihvatila navode iz Sky platforme koju je dostavila Francuska na osnovu zamolnice Specijalnog državnog tužilaštva.

– Sud nema osnov da sumnja u vjerodostojnost ovih dokaza – navela je u obrazloženju.

Kovačević je dodala da sud poštuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama koja se odnosi na poštovanje privatnog života, ali da primat daje javnom interesu u odnosu na privatni.

Izvještaj o napretku Evropske komisije za 2023. konstatuje da je Crna Gora i dalje umjereno spremna za primjenu pravne tekovine EU u oblasti pravosuđa.

Takođe je rečeno da Crna Gora nije u dovoljnoj mjeri unaprijedila zakonodavni i strateški okvir za sprečavanje i borbu protiv korupcije u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku