“Fidelity Consulting”: Upozorenje na potkopavanje temelja države

post-img Foto: Illustration
autor-img 24kroz7 27.06.2024. 11:01

Kompanija “Fidelity Consulting” (Fideliti) objavila je na svom Fejsbuk profilu, upozoravajući na potencijalne opasnosti koje prijete penzijskom sistemu Crne Gore. U objavi pod nazivom “Podrivanje temelja države”,  Fideliti je detaljno opisala analize i reforme penzionog sistema koje je sprovela Slovenija, a koje bi mogle poslužiti kao primjer za Crnu Goru.

Fideliti izražava zabrinutost zbog neodgovornih izjava u Crnoj Gori o radikalnoj “reformi” penzionog sistema. Prema njihovim tvrdnjama, četiri mjeseca prije stupanja na snagu, niko u Crnoj Gori ne zna detalje o ovoj reformi, koja bi mogla podrazumijevati ukidanje ili drastično smanjenje doprinosa za PIO. Fideliti upozorava da bi takve promjene mogle dovesti do kolapsa penzionog sistema u roku od nekoliko godina.

– Postoji li neko ko će upaliti lampicu, dok nas ne proguta mrak ekstremnog populizma koji apsolutno ne mari za temelje na kojima počiva crnogorsko društvo? – navodi se u objavi.

Suprotno tome, Slovenci su investirali godinu dana u temeljne analize podataka kako bi došli do reforme njihovog penzionog sistema, koja podrazumijeva sljedeće izmjene:

1.⁠ ⁠Povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina za one koji imaju 15 godina staža, te sa 60 na 62 godine za one sa 40 godina staža. Tranzicioni period će trajati do 2035. godine.

2.⁠ ⁠Promjena načina obračuna penzija sa najboljih 24 godine na najboljih 40 godina minus 5 godina.

3.⁠ ⁠Usklađivanje penzija će se promijeniti iz modela koji trenutno koristi 60 odsto rasta bruto zarade i 40 odsto inflacije, na 20 odsto rasta bruto zarade i 80 odsto inflacije do 2035. godine, te na 0 odsto rasta bruto zarade i 100 odsto inflacije do 2039. godine.

– Ove promjene su neophodne zbog neodrživosti trenutnog penzijskog sistema – navodi Fideliti, dodajući da su Slovenci zaključili da im za inkrementalne reforme penzionog sistema treba 10 do 15 godina prilagođavanja.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku