Direktorica KIC-a Aida Batilović za 24kroz7: Sprovodimo aktivnosti da KIC bude istinsko “Srce kulture Grada”

post-img Aida Batilović – KIC Budo Tomović
R.B. 17.04.2024. 07:24

Direktorica JU KIC “Budo Tomović” Podgorica (KIC) Aida Batilović, u intervjuu koji je dala za portal 24kroz7 osvrnula se na izazove sa kojim se suočava na čelu najznačajnije institucije kulture u Glavnom gradu, kao i aktivnostima koje se spovode na putu da KIC postane istinsko “Srce kulture Grada”.

– Na čelu ste institucije koja nosi naziv “Srce kulture Grada”. Iz vašeg ugla, kakav je odnos nove gradske uprave prema kulturi?

Nova gradska uprava je pokazala razumijevanje u odnosu na izazove sa kojima se suočavamo i računamo na kontinuiranu podršku naročito kada su u pitanju kapitalni projekti koje planiramo u tekućoj, ali i narednoj godini.

– Kakvo ste stanje zatekli u KIC-u kada ste preuzeli instituciju?

Najznačajniji problem odnosi se na neujednačen budžet koji se u velikom procentu troši na obezbjeđivanje zarada za zaposlene, a manji dio na realizaciju programskih aktivnosti, nedostatak prostornih kapaciteta, nedostatak kadrovskih kapaciteta u pojedinim segmentima. U našoj zgradi je i Gradsko pozorište što predstavlja dodatan izazov u funkcionisanju koji svakodnevnim naporima prevazilazimo.

– KIC je prepoznat po brojnim manifestacijama. Kakve planove imate za naredni period?

Čeka nas projekat digitalizacije bioskopske sale, raduje me što će naši sugrađani do kraja godine imati priliku da uživaju u najnovijim projekcijama i najnovijoj opremi.

Jedan od najvažnijih zadataka u prvoj polovini tekuće godine je izrada glavnog projekta i stvaranje preduslova za prvu fazu rekonstrukcije Velike sale KIC-a, rekonstrukcija pozornice, nabavka nove opreme, izrada idejnog rješenja za ljetnju pozornicu na krovu zgrade.

Činjenica je da smo centar kulturnih zbivanja u Glavnom gradu i da u kontinuitetu imamo više hiljada posjetilaca tokom godine, ali je potrebno konstantno osluškivati potrebe svih generacija i novim programima i pristupima zadržati interesovanje.

– Hoće li KIC uspjeti da se vrati na mjesto koje je decenijama držao – da bude istinsko “Srce kulture Grada”?

Vjerujem da KIC ima posebno mjesto u srcima sugrađana, ali sve aktivnosti su svedene samo na glavnu zgradu ove ustanove što mislim da nije dovoljno. KIC svojim aktivnostima može da prevaziđe kapacitete zgrade, i to kroz saradnju sa svim relevantnim akterima kulturne scene u zemlji i regionu, kreiranjem novih programa i ostvarivanjem značajnije saradnje sa nezavisnom kulturnom scenom.

Uz potpuno razumijevanje djelatnosti i posebnosti koju KIC ima trudiću se da postavimo standard koji će u nam u budućnosti donijeti još bolje uslove i status u odnosu na postojeće.

Prioriteti su poboljšanje infrastrukturnih uslova, ispravljanje nekih neadekvatnih praksi koje sam zatekla, borba za budžet i finansije koje bi nam omogućile programski razvoj i bolje pozicioniranje ustanove i nadam se da ćemo u tome biti uspješni, kazala je Batilović.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku