MSUCG: Jelena Vesić – Solidarnost u vremenu: Slike istorije u savremenoj umjetnosti

post-img Jelena Vesić – Foto: Dutch art institute
24kroz7 07.05.2024. 14:27

Perjanički dom će ugostiti nezavisnu kustoskinju i istraživačicu Jelenu Vesić, koja će održati predavanje pod nazivom “Solidarnost u vremenu: Slike istorije u savremenoj umjetnosti”. Ovaj događaj predstavlja jedan od vrhunaca projekta Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, kojeg organizuje Muzej savremene umjetnosti Crne Gore.

U ovoj radionici, osmišljenoj kao kompozit predavačkih dionica i kolektivnih refleksija, istraživaćemo slike istorije u savremenoj umjetnosti, onim što zovemo i solidarnost u vremenu, hvatajući se u koštac sa ključnim pitanjima koja opsijedaju sve one koji pokušavaju da se bore sa reakcionarnim istorijskim revizionizmima, amnezijom i tehno-psiho-politikom supersadašnjosti, navode iz MSUCG.

Kako misliti istoriju u sadašnjem trenutku, izvan teleološkog i linearnog razumijevanja vremena, izvan apologetsko-nostalgičnih povrataka u “bolju prošlost”? Kako savremeni umjetnici, teoretičari i kustosi istražuju, pamte i aktualizuju emancipatorne istorije, akcije transnacionalnih mreža političke solidarnosti i programa kulturne razmene? Da li je moguće izraziti “solidarnost u vremenu” izvan komemoracije, izvan rekonstrukcije i ponavljanja, već kao izvor imaginacije i projekcije?

Jelena Vesić (PHD) je nezavisna kustoskinja, spisateljica, urednica i predavačica. Aktivna je u oblasti izdavaštva, istraživanja i izložbene prakse koja prožima političku teoriju i savremenu umjetnost. Vesic je kourednica časopisa Red Thread (Istanbul), članica savjeta Mezosfere (Budimpešta) i predsjednica Udruženja likovnih kritičara AICA Srbija.

Foto: Muzej savremene umjetnosti Crne Gore

Vesić je kustosirala mnoge izložbe, među kojima su Predavanje Performans (MoCA, Beograd i Koelnischer Kunstverein, 2009/10), kao i kolektivni izložbeni projekat Politčke Prakse (post-) Jugoslovenske Umjetnosti (2009), koji kritički istražuje koncepte i narative iz istorije umjetnosti Jugoslavije nakon raspada Jugoslavije. Njena nedavna izložba U Kolektivizaciji (MG, Ljubljana, 2022) bavi se feminističkim intervencijama u narativima istorije umjetnosti o avangardnim umjetničkim kolektivima 20. vijeka.

Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja jeste projekat Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, koji je u martu 2022. započeo tim kustoskinja i konzervatorki, i to: Anita Ćulafić, Marina Čelebić, Nada Baković i Natalija Vujošević.

Aktivnosti projekta gravitiraju oko kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, pri čemu on ima za cilj razvoj savremenih istraživačkih i arhivskih umjetničkih praksi i njihovu implementaciju u umjetničke i edukativne programe institucije, uz povezivanje ove kolekcije (koja svjedoči o važnom internacionalnom istorijskom kontekstu) sa međunarodnom akademskom i umjetničkom zajednicom. Namjera je da se u okviru ovog programa u kontinuitetu razvijaju aktivnosti koje bi doprinijele istorizaciji i novim čitanjima, kao i obnavljanju međunarodnih konekcija i razmjenā koje je kolekcija njegovala, zaključili su iz MSCG.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku