Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsrećniji parovi na svijetu

post-img Foto: Pexels
Nova.rs 11.06.2024. 14:01

Kvalitetna veza ili brak nije dar koji pada s neba. Stručnjaci su saglasni da na vezi treba raditi. Pojedinci koji su spremni uložiti vrijeme i trud u svoj odnos s partnerom, višestruko su nagrađeni.

Iskrena komunikacija je najbolji savjet za građenje kvalitetne veze. Baš zato, parovi koji koriste ove rečenice smatraju se iznimno srećnim i uspješnim.

Kako ti mogu pomoći?

Zamislite ovaj scenario: Vratili ste se sa posla, umorni ste, gladni i pod stresom. Imate potrebu da se „izduvate“ i želite svoje probleme podijeliti s partnerom. Ali, onog trena kad se počnete žaliti na lošeg šefa, bezobraznog kolegu ili nerazumne klijente, vaša druga polovina vam počne dijelite neželjene savjete.

“Zašto još uvijek radiš na tom poslu?”, “Trebalo bi da daš otkaz”, “Rekao sam ti da ti to nije bila dobra ideja”, “Ja bih to znao bolje” i slično.

Nemojte pretpostavljati da znate što trebate učiniti u svakom trenutku – pitajte svog partnera kako im možete pomoći. U većini slučajeva odgovor će biti – ništa, dovoljno mi je samo što si me saslušao/saslušala bez osuđivanja.

Rečenica – “Kako ti mogu pomoći” ima divan uticaj na vezu ili brak i svakako će je učvrstiti. Imajte na umu da ona mora biti izrečena s iskrenošću i ljubavlju, a ne sa dozom drskosti.

Šta želiš time reći?

Ako ste sa nekim dugo u vezi ili braku, imate osjećaj kao da joj možete čitati misli. No, to nije istina. U svakodnevnom životu često projektujemo sopstvene vrijednosti i nesigurnosti, što može dovesti do velikih nesporazuma. U svojoj knjizi “Taking the War Out of Words” autorka Šeron Elison objašnjava kako formulisati pitanja, da ona ne zvuče kao napadanje, a koja razotkrivaju kako se druga osoba uistinu osjeća i što misli.

Ako niste sigurni u značenje određenih riječi, pitajte: Šta time želiš reći? Udahnite i postavite pitanje smirenim tonom. Upotreba sumnjičavih ili agresivnih tonova, pokrenuće suprotni učinak od željenog. Najvažnije je otvoriti komunikacijske kanale i sa svojim partnerom podijeliti što vas tišti.

Hvala ti

Nemojte dopustiti da užurbana svakodnevica stane na put vašoj sreći. Nemojte zaboraviti reći hvala vašem partneru. Riječ je o tako malom, a tako važnom gestu zbog kojeg će se druga strana osjećati cijenjeno i voljeno.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku