Tetris kao „savršena“ video igra

post-img foto: film Tetris
BBC na srpskom 06.06.2024. 19:10

Igrao sam je pet minuta i ne izbija mi iz glave! – treperi biznismen iz industrije video igara Henk Rodžers, koga tumači britanski glumac Teron Idžerton, dok mu oči cakle od uzbuđenja, u jednoj sceni filma „Tetris”, koji je producirao Epl TV+.

Rodžers pokušava da ubijedi investitora da uloži milione kako bi obezbijedio da igra dobije međunarodne licence.

– Ovo je poezija – dodaje on sugestivno.

– Magičan spoj umetnosti i matematike.

Međutim, iako ovo očigledno nije „Tetris film”, već geopolitički triler u kojem Tetris predstavlja središnju tačku zapleta, on ipak naglašava uticaj kultne slagalice, koja pripada malobrojnoj grupi igara (među kojima su „Braća Super Mario” i „Svemirski zavojevači”) čija popularnost ne jenjava ni posle nekoliko decenija od nastanka.

Na papiru, sama igra Tetris ne obećava spektakl koji nude epska postapokalipsa „Poslednji među nama”, niti nudi ludu vožnju ukradenim kolima u pravcu neonske večeri u „Grand Theft Auto: grad poroka”.

Pa ipak, Tetris je najprenosivija igra svih vremena – odnosno, igra prilagođena za najviše različitih uređaja – i jedan od najkomercijalnijih poduhvata u gejming industriji, dostigavši 520 miliona prodatih primeraka širom sveta.

Iz toga proizlazi logično pitanje – šta je to što Tetris čini takozvanom savršenom video igrom, kako je u filmu naziva lik kog tumači Idžerton?

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku