Klinički centar Crne Gore: Obezbijeđen kontinuitet ERCP metode

post-img Klinički centar Crne Gore
24kroz7 23.05.2024. 14:35

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) od sada će se u kontinuitetu obavljati Endoskopska retrogradna holangio-pankreatografija (ERCP). Menadžment je obezbijedio tehničke uslove i neophodan kadar čime je naša ustanova prevazišla višegodišnji problem kontinuiranog pružanja ove zdravstvene usluge našim osiguranicima. Navedenu proceduru će raditi i konsultanti i gastroenterohepatolozi naše ustanove, navodi se u saopštenju KCCG.

ERCP je kombinovana endoskopska i radiološka (rendgenska) invazivna procedura koja se primjenjuje u dijagnostičke i terapijske svrhe u cilju snimanja žučnih puteva i pankreasnog kanala uz prethodno davanje kontrasta.

ERCP metoda podrazumijeva uvođenje fleksibilnog endoskopa od usta do druge porcije dvanaestopalačnog crijeva. Dijagnostički postupak se ogleda u iniciranju kontrasta u žučne ili pankreasne vodove dok terapijski postupak dovodi do otvaranja izlaza žučovoda i/ili pankreasnih vodova u dvanaestopalačno crijevo. Nakon ovog postupka može se pristupiti eventualnom vađenju kamenaca iz navedenih vodova ili obezbjeđivanju njihove drenaže kroz postavljene stentova ili nazalne sonde, zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku