Folklorni spektakl: 78 Godina Ansambla KIC ‘Budo Tomović’

1/9 Veličanstvenim koncertom obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"- Foto: KIC
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9 Veličanstvenim koncertom obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"- Foto: KIC
24kroz7 26.04.2024. 13:56

 

Folklorni ansambl “Budo Tomović” zasijao je sinoć na sceni pred prepunim gledalištem, obilježavajući 78 godina neprekidnog truda, ljubavi i umjetnosti. Učvršćujući svoju poziciju kao istinski čuvar tradicije i kulturne baštine, ansambl je svojim čarobnim nastupom očarao prisutne, prenoseći simboliku igre i raznolikost narodnih plesova, navodi se u saopštenju iz te kulturne institucije.

Otvarajući koncert, direktorica KIC-a “Budo Tomović” Aida Batilović podsjetila je da je naš ansambl gotovo osam decenija istinski i autentični ambasador ovog grada i države, te da je svih ovih godina talentom i ljepotom narodnih nošnji osvajao scene širom regiona, Evrope i svijeta, čineći KIC i Podgoricu ponosnom.

– Prisjetimo se onih koji su neumornim entuzijazmom učinili da se “Budo Tomović” uvijek nađe u samom vrhu folklorne scene, a nove generacije folkloraša, sa jednakim osjećajem ljubavi i privrženosti nastavljaju da održavaju ovaj ansambl, posvećeno i istrajno – kazala je Batilović.

Koncert je upečatljivo otvorio reprezentativni ansambl KIC-a i to i Igrama iz Crne Gore, a u nastavku večeri prvi ansambl izveo je i Igre iz Spiča – Vrsutu, zatim Igre iz Leskovca, Ciganske igre iz Vojvodine, Šopske i na kraju Šokačke igre. Svojim izvedbama, dočarali su kontraste i upečatljivost narodnih igara, ali pokazali i strastvenost, snagu, jedinstvo i važnost zajedništva.

Aplauze publike pobrala je i odlična “Pastirica” u izvođenju omladinskog ansambla. Brojnosti i jedinstvenosti ansambla divno doprinose i veterani koji nijesu štedjeli energiju ni sinoć, izvodeći Igre iz Boke, Vlaške igre i Igre iz Vranja.

Ovacije i simpatije publike posebno su osvojili najmlađi polaznici škole folklora odnosno dječji ansambl izvodeći Splet igara iz Crne Gore, ali i pioniri sa Spletom igara iz Srbije.

Veče folklora je bila prilika da se podsjetimo i zaslužnih stvaralaca koji su svojim vrsnim poznavanjem folklora i koreografskim umijećem postavljali temelje ansambla i ostavili neizbrisiv trag u njegovom razvoju prof. dr

Poseban doprinos koncertu donijeli su gosti, solistkinja Anđela Ulićević i Šukrija Žuti Serhatlić, čije su vokalne interpretacije obogatile veče umjetnosti i tradicije.

Saradnja ansambla, s koreografom Eminom Đečevićem na čelu, i talentovanih saradnika, kao što su Boris Milunović, Branislav Lukovac, Biljana Pićurić i Jovana Bakić, rezultirala je spektakularnim nastupom koji će dugo ostati u sjećanju.

Ovaj spektakl vodila je novinarka Anica Vujadinović, vodeći publiku kroz večer ispunjenu emocijama i umjetnošću.

Folklorni ansambl “Budo Tomović” još jednom je potvrdio svoju izuzetnost i neprolaznu ljepotu tradicije, ostavljajući dubok trag u srcima svoje publike i zajednice.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku