Reakcije na Milatovićev poziv liderima parlamentarnih partija: URA dolazi na sastanak, PES i DNP i Nova ne dolaze, DPS najavio prisustvo

post-img Jakov Milatović – Foto: Luka Zeković
autor-img 24kroz7 04.07.2024. 18:15

Nakon što je ranije danas predsjednik Crne Gore Jakov Milatović pozvao lidere svih parlamentarnih političkih stranaka na sastanak, na kojem bi im prezentovao glavne zaključke sa održanog sastanka sa Šarl Mišelom, uslijedile su prve reakcije političkih aktera.

Pokret Evropa sad (PES) je prvi odbio poziv predsjednika Milatovića naglašavajući da ne žele da “svjedoče prekoračenju ustavnih nadležnosti predsjednika države”.

– Dobijanje IBAR-a najbolja je potvrda da je Crna Gora na pravom putu da bude prva sljedeća članica Evropske unije i to je najvažnija poruka koju su građani dobili iz Brisela. Smatramo da su politički subjekti već pokazali veliku odgovornost prema EU agendi tokom prethodnih mjeseci, što je dovelo do deblokade procesa. Jasan je plan puta na daljem toku izvršavanja obaveza, a politička stabilnost, koju obezbjeđuje parlamentarna većina, ključna je da se osiguraju uslovi da Crna Gora do 2028. bude 28. članica – navode u saopštenju iz PES-a.

Iz Pokreta Evropa sad dodaju da i izvršna i zakonodavna vlast moraju da nastave snažno djelovanje na ispunjavanju evropske agende i što bržem zatvaranju pregovaračkih poglavlja.

– Vlada ima obavezu, ali i institucionalne mehanizme za korespodenciju sa svim relevantnim predstavnicima subjekata međunarodnog prava, a samim tim i EU. Predlog predsjednika Crne Gore da okupi političke aktere na temu vanjske politike i međunarodnih odnosa je protivan ustavnim nadležnostima ovog organa, narušava podjelu vlasti i kao takvo samo je jeftini politički marketing. Svi politički subjekti, kao i Vlada i Skupština, imaju dovoljno mogućnosti da nesmetano vrše komunikacije i nije im neophodan niti jedan oblik posredovanja, ili neke međunarodne kurirske službe u vidu institucije predsjednika – kazali su iz Pokreta Evropa sad.

Milatović sazvao sastanak lidera parlamentarnih stranaka

Kako su pojasnili u saopštenju razlog zbog kojeg se neće odazvati Milatovićevom pozivu je taj što Zakonom o predsjedniku Crne Gore, nije predviđen niti jedan oblik komunikacije sličan ovom koji je Milatović zamislio.

– Što je i razumljivo jer ne postoji nikakva institucionalna nadležnost Predsjednika države da okuplja bilo koga i da informiše o bilo čemu što spada u nadležnost drugih institucija. Naročito, kad do svih sličnih a i jasnijih informacija, Vlada može doći vršeći i najosnovnije poslove iz domena svoje nadležnosti – navodi se u saopštenju.

Iz PES-a su poručili da očekuju da Predsjednik Crne Gore prihvati činjenicu da nije šef izvršne, a posebno ne zakonodavne vlasti., te da takvi oblici vršenja vlasti nijesu svojstveni našem parlamentarnom sistemu.

– U ovakvoj konstalaciji i vlasti i nadležnosti, kao što vidimo, nema mjesta za bilo kakvu hijerarhijsku, ili institucionalnu nadležnost predsjednika da ,,obavještava” bilo koga o bilo kojem sastanku, naročito jer to nije činio ni u prethodnim situacijama. U konačnom, Predsjednik države je već, kroz saopštenja i izjave, cjelokupnu javnost već obavijestio o zaključcima razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta, Šarlom Mišelom. Pozdravljamo konstruktivno djelovanje svih činilica društva na EU putu, ali i pozivamo na poštovanje Ustava – zaključuju iz PES-a.

Ni DNP Milana Kneževića ne dolazi na sastanak

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević odbio je poziv predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da prisustvuje sastanku na koji su pozvani lideri svih parlamentarnih političkih stranaka.

– Zahvaljujem Vam se na pozivu da prisustvujem svečanosti povodom dobijanja IBAR-a, ali Vas obaveštavam da neću prisustvovati istoj, zbog naših sve naglašenijih razlika koje dovode u pitanje ljudsko partnerstvo koje smo izgradili sa Vama za vreme drugog kruga predsedničkih izbora. Podsetiću Vas, da sam tad zajedno sa aktuelnim predsednikom Skupštine Andrijom Mandićem, vodio intenzivnu kampanju u ime koalicije nekadašnjeg DF-a, kako bi bili izabrani za predsednika Crne Gore. I bez lažne skromnosti mogu izjaviti da je naša koalicija presudno doprinela Vašoj pobedi koja je označila i definitivni kraj trodecenijske vladavine DPS-a – piše u saopštenju Kneževića.

Knežević dodaje da su razlozi njegovog sjutrašnjeg nedolaska na sastanak Milatrovićevi “stavove povodom spoljne i unutrašnje politike”, kao i njegpova reakcija na Rezoluciju u Srebrenici i Rezoluciju o genocidu u sistemu logora u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu.

– Sve što se nakon drugog kruga predsjedničkih izbora izdešavalo, a odnosi se na Vaše stavove povodom spoljne i unutrašnje politike u potpunoj je koliziji sa mojim, ali što je važnije, i sa stavovima onih građana koji su Vam na moj poziv dali podršku u drugom krugu predsedničkih izbora. Vaše poslednje medijske reakcije, obojene dvostrukim aršinima, u odnosu na Rezoluciju u Srebrenici i Rezoluciju o genocidu u sistemu logora u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu, predstavljaju samo kulminaciju našeg mimoilaženja koje ne mogu ignorisati – naveo je Knežević.

– A i ne bi bilo moralno da se nakon nekoliko mojih javnih kritika upućenih Vama, počev od susreta sa kiparskim arhiepiskopom, preko nedavanja saglasnosti da naš kandidat Dragan Bojović bude imenovan za ambasadora u Ruskoj Federaciji, do Vaših dvostrukih aršina u odnosu na dve neuporedive rezolucije o Srebrenici i Jasenovcu čime ste direktno doprineli pogoršanju odnosa sa nama najbližom Srbijom, sutra pojavim na koktelu koji organizujete, i da glumim kako se ništa nije dogodilo – dodaje on.

Knežević dodaje da su se u prethodnih godinu dana dogodilo mnogo toga u, što ga sprečava da budem deo sutrašnje predstave.

– Smatram da Crna Gora ne smije biti talac Vašeg sukoba sa premijerom Milojkom Spajićem, u kojem su na Vašu stranu stali kao medijska logistika koncern Vijesti i mediji pod kontrolom DPS-a, što i te kako zabrinjava i dovodi u pitanje Vašu samostalnost u donošenju odluka i javnom saopštavanju stavova. Toliko naglašene sujete, netrpeljivosti, narcisoidnosti, nije dobro ni u nekoj firmi u stečaju, a ne među najvišim funkcionerima države koja pretenduje da bude prva sledeća članica EU – kazao je Knežević, te dodaje da nije spreman da budem dio ni Spajićevog, ali ni Milatovićevog političkog sistema djelovanja.

– Partija koju predvodim ima jasan ideološki i državotvorni put sa kojeg neće skrenuti ni zbog Vas, niti bilo kog drugog, imamo svoj integritet, utemeljenost u biračkom tijelu, i jasno definisan stav da su u politici najvažniji principi zbog kojih smo dobili podršku građana. Možemo graditi partnerske odnose, ali nikako na način da Vi, ili bilo ko drugi može pomisliti da nas koristi kao sredstvo obračuna za prevlast u institucijama moći – naglašava Knežević.

– Gospodine Predsedjedniče, kad budete pokazali suštinsko interesovanje za poboljšanjem naših odnosa, spreman sam da se uključim u ovakve i slične aktivnosti koje organizujete. Do tad, kao i za vrijeme Vašeg prethodnika, neću se odazvati ni jednoj državnoj ili drugoj svečanosti koju budete organizovali. Na kraju ovog mog obraćanja, Vama i Vašoj porodici, lično želim svaki napredak i blagostanje. Takođe, pošto u mom političkom delovanju nema ništa skriveno, obaveštavam Vas da će ovaj moj odgovor Vama biti proslijeđen i sredstvima javnog informisanja – zaključuje Knežević.

NOVA: Nećemo se odazvati pozivu Milatovića

Nova srpska demokratija (NSD) saopštila je da se neće odazvati pozivu za sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

Iz te partije navode da su dio “jedinstvene parlamentarne većine koja je definisana potpisivanjem koalicionog sporazuma u oktobru prošle godine, te se u tom kontekstu u potpunosti solidarišemo sa našim kolegama”.

“Unutrašnju i spoljnu politiku vodi Vlada Crne Gore i smatramo da bi svoja saznanja vezana za dalje smjernice na evropskom putu, ukoliko su toliko važna koliko Milatović tvrdi, trebao da podijeli sa nadležnom granom vlasti, ali opet nipošto ne na način da se postavlja kao neka vrsta razrednog starješine. Sastanci lidera parlamentarnih stranaka sa predsjednikom države su predviđeni Ustavom i zakonom samo u slučaju davanja mandata za sastav Vlade, pa se dalje postavlja pitanje zašto predsjednik Milatović sve ovo čini”, pitaju se u partiji čiji je lider Andrija Mandić.

Dodaju i da je odgovor “poprilično jasan”.

“Jer smo ovih dana svjedoci da g. Milatović, koji bi trebao da bude predsjednik svih građana, gotovo svakodnevno izlazi sa stavovima koji apsolutno polarizuju društvo. Sve to neopisivo liči na praksu bivšeg predsjednika ove zemlje Mila Đukanovića, koji je pokušao da se nametne kao otac nacije i koji bi zapravo trebao da bude grana vlasti iznad ostalih, koja sve kontroliše i navodi. Ovim putem pozivamo da se svi okupimo oko onoga što nas spaja i da se fokusiramo na radu u interesu građana Crne Gore, jer oni od svih nas očekuju bolju, stabilniju i sigurniju budućnost, a ne da dopustimo da jedna politička ličnost pokušava da glumi superiornost u odnosu na sve ostale”, zaključuje se u saopštenju NSD.

DPS: Živković dolazi na sastanak kod Milatovića

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković prisustvovaće sjutrašnjim konsultacijama koje organizuje predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

URA: dr Dritan Abazović dolazi na sastanak kod Milatovića

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović prisustvovaće sastanku na koji je pozvao predsjednika Jakov Milatović, u vezi dijaloga oko evropske agende.

– Članstvo u EU je najvažniji spoljnopolitički cilj države i svi politički subjekti se moraju odgovorno i državnički odnositi prema tom pitanju – napisali su na mreži Iks iz GP Ura.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku