Crnom Gorom uzduž i poprijeko: Hridsko jezero

post-img Foto: Jasna Gajević; Hridsko jezero- Jezero sreće,
autor-img Piše: Jasna Gajević 15.04.2024. 07:02

Crna Gora ima dosta jezera i svako je lijepo na svoj način. Dio ljepote pojedinog jezera je kako njegov položaj tako i okolina. Koji god kriterijum da uzmemo u obzir – Hridsko jezero bi po ljepoti zauzelo visoku poziciju. Nalazi se na teritoriji opštine Plav, a pripada Nacionalnom parku “Prokletije”. Udaljeno je od Plava 18 km, mada moram reći da je subjektivni osjećaj da se radi bar o 50 km. Dio puta do jezera je jedino čemu bih kad je Hridsko jezero u pitanju dala minus.

Od Plava do Babinog polja postoji asfaltni put, ali ima puno više rupa nego asfalta i gori je od makadamskog puta koji dalje vodi do Bajrovića katuna. Do samog jezera se može doći terenskim vozilom, ali je moja preporuka da se auto parkira u Bajrovića katunu i do jezera pođe markiranom šumskom stazom. Odatle do jezera ima oko sat i po pješačenja, ali se sigurno niko neće pokajati.

Hridsko (Ridsko) jezero se nalazi na visini od 1968 metara nadmorske visine i spada u red najviših jezera kod nas. (Mislim da je na većoj visini jedino malo i skoro nepoznato – Abdijino jezero koje je takođe smješteno na Prokletijama). Dugačko je 300, a široko oko 160 metara. Najveća dubina mu je 5 metara. Zimi se zaledi i biva prekriveno debelim slojem snijega.

Kao i većinu ostalih jezera, i njega prate brojne legende. Tako se na osnovu njih ovo jezero naziva i “jezerom sreće”, jer se smatra da se kupanjem u njemu doprinosi sreći u braku, zdravlju i blagostanju. Da bi ostvarenje legende bilo izvjesnije, poželjno je da se u jezero baci i dio nakita.

Jezero je okruženo četinarima, koji se ogledaju u bistroj vodi jezera koja poprima različite nijanse zelene boje u zavisnosti od položaja sunca. Voda je toliko bistra da se vidi dno jezera. Bar je tako bilo dok se nije masovnije krenulo ka njemu autima.

Može se obići laganom šetnjom s kamena na kamen u trajanju od pola sata. Ljubitelji fotografije ovu šetnju ne smiju propustiti jer se jezero sa svake tačke vidi na drugačiji način.

Jezero se ugnijezdilo između vrhova Mali i Veliki (H)rid, a (H)ridski krš se pruža skoro okomito iznad njega. Da li je jezero dobilo ime po vrhovima, ili vrhovi po jezeru je pitanje poput onog da li je starija kokoška ili jaje. Tek, ko stigne do jezera može i da “trkne” do Hridskog krša, odakle će jezero pogledati iz ptičje perspektive.

Piše: Jasna Gajević

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Stav" nijesu nužno i stavovi redakcije 24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku