Diskus hernija Milojka Spajića

post-img Milović, Milatović i Spajić
B.K. 11.06.2024. 09:15

Ako je tačna misao velikog renesansnog političkog filozofa Makijevelija, da je najbolji način procjene inteligencije vladara pogled na ljude koji ga okružuju, onda je od dana formiranja 44. Vlade Crne Gore bilo jasno da je crnogorski premijer Milojko Spajić politički analfabeta.

Posle izbornog rezultata, kada je na bazi obećanja sa bilborda, uspio da osvoji 25 odsto podrše, lider Pokreta Evropa sad (PES) je dobio mandat da sastavi Vladu od novoizabranog predsjednika i njegovog partijskog kolege Jakova Milatovića. Iako je tokom kampanje za predsjedničke izbore, sa govornica poručivao građanima da glasaju za „njegovog brata Jakova“, već nakon inauguracije dolazi do razlaza između predsjednika PES-a i njegovog zamjenika, ili bolje reći do eliminacije Milatovića iz bilo kakvog partijskog odlučivanja.

Nakon dobijanja mandata, Spajić je imao puna tri mjeseca da sastavi Vladu, što je i sam najavljivao već u julu 2023. godine. Ipak, tokom pregovora sa ostalim političkim subjektima, sopstvenim amaterizmom i nerazumijevanjem elementarnih postulata politike, Spajić je došao u rizik da po prvi put u istoriji pobjednik sa izbora vrati mandat, jer nije sastavio Vladu.

U zadnjem trenutku, koalicija „Za budućnost Crne Gore“, pored svojih parola kako „više nema političkih eksperimenata ni manjinskih podrški“, odlučuje da spasi političku karijeru Milojka Spajića i da mu da nepohodnu podršku za izbor Vlade.

Upravo u tom delikatnom momentu, kada je trebalo da se okruži iskusnim ljudima od integriteta koji bi popunjavali sve one praznine koje se javljaju u etru posle svakog nastupa premijera, Spajić za svoje ministre bira tim kakav je izabrao, uz poseban naglasak na Ministarstvo pravde koje ima ključnu ulogu u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU).

Ako je 44. Vlada simbolično minsko polje, gdje pored nekoliko kvalitetnih kadrova, ima veliki broj političkih „nagaznih mina“, svakako da je Spajić najveću stavio najbliže sebi, u obliku ministra pravde Andreja Milovića.
Od stupanja na poziciju ministra u novembru, za svega 8 mjeseci, Andrej Milović je uspio da napravi niz političkih gafova, donese više kontroverznih odluka i bude doveden u vezu sa raznim kriminalnim aktivnostima.

Epilog toga je bilo prvo isključenje iz partije,a zatim razni pokušaji disciplinovanja, od neformalne zabrane medijskih nastupa do formalne zabrane prisustvovanju sjednicama Sudskog savjeta, što je nezapamćeno
ponižavanje jednog ministra koji je po Ustavu član Sudskog savjeta.

I pored svega, Milović je sva poniženja stoički trpio, svjestan svoje političke nemoći i lišen bilo kakvih alternativa. Ipak, na posljednjoj sjednici Skupštine, došlo je do vrhunca, kada je Vlada na još jednoj noćnoj telefonskoj sjednici, u toku rasprave i glasanja o tzv. „IBAR“ zakonima, napravila rokadu i umjesto resornog ministra pred poslanike poslala
potpredsjednika Vlade Moma Koprivicu.

Ovo je naišlo na negodovanje posebno poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), koji su u ministru Miloviću očigledno prepoznali one kvalitete koje su imali i neki od njihovih nekadašnjih ministara iz ranijih vlada.

Nakon ovog posljednjeg poniženja, Andrej Milović je odlučio da je vrijeme za „svođenje računa“ sa svojim nadređenim i pozvao ga da predloži njegovo razrješenje Skupštini Crne Gore. Uz to je dodao da Spajić „vuče Crnu Goru u ponor“ uz naznake da je spreman da javno govori o određenim stvarima koje bi, vjerovatno, mogle da nanesu štetu samom Spajiću.

Javno bacanje rukavice u lice premijeru može se tumačiti kao prijetnja, posebno kod činjenice da je Milović mogao sam da napravi časan potez i
podnese ostavku, kako je negdje ranije i najavljivao.

Brzi put od „političke kičme“ do „diskus hernije“ Milojka Spajića, mogao je iznenaditi samo one koji nisu bili upoznati sa reputacijom gospodina Milovića, još i prije nego je postao ministar. Upravo je izborom ovakvih ljudi oko sebe Spajić najbolje pokazao svoje liderske kapacitete i sada je vrijeme da zbog toga plati cijenu.

Pitanje je samo koliko će ga ovo koštati i da li će Milović i Spajić, posle svega, zajedno da povedu Crnu Goru u ponor.

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Stav" nijesu nužno i stavovi redakcije 24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku