Rezultati ankete za izbore u Budvi: Jovanović pretekao Mikijelja, Rađenović najveće iznenađenje

post-img Jovanović, Mikijelj, Milović, Rađenović, Zenović
J.P. 24.05.2024. 13:53

Lokalni izbori u Budvi, zakazani za 26. maj, privlače veliku pažnju javnosti i medija. Portal 24kroz7 sproveo je onlajn anketu kako bi istražio raspoloženje birača i njihove preferencije prema kandidatima koji se takmiče za upravljanje ovim crnogorskim primorskim gradom. Rezultati ankete pružaju uvid u trenutne političke tendencije i mogući ishod predstojećih izbora.

Prema anketi portala 24kroz7, najviše glasova među ispitanicima dobio je Nikola Jovanović iz liste “Budva naš grad”, sa 23,1 odsto podrške. Na drugom mjestu nalazi se Mladen Mikijelj iz DF-a sa 20,6 odsto glasova. Nikola Milović iz DPS-a zauzeo je treće mesto sa 18,8 odsto podrške. Blažo Rađenović iz URA osvojio je 12,1 odsto glasova, Predrag Zenović iz PES-a prati sa 11,8 odsto glasova, dok je Đorđe Zenović iz Demokrata dobio 6,2 odsto podrške. Petar Odžić, kandidat koalicije SDP, SD i LP, dobio je 3,7 odsto glasova.

Na dnu liste nalaze se Novak Adžić iz CEP-a sa 1.9 odsto glasova i Božidar Vujičić iz liste “Za stvarne promjene” sa 1.8 odsto glasova. Njihove kampanje nisu uspjele značajnije doprijeti do većeg broja birača.

Jučerašnje glasanje u Ujedinjenima nacijama i politika Vlade Crne Gore koja se vodila po tom pitanju dovela je do velikom pretumbavanja kada je u pitanju podrška listama u Budvi. Nikola Jovanović, koji je uputio otvorenu podršku protestima koji su se održavali u Podgorici, izbio je na pol-poziciju, a sve na uštrb Mladena Mikijelja i Predraga Zenovića, koje je nejasan i neprincipijelan stav doveo do pada podrške glasačkog tijela u prijestonici turizma.

Iako po pitanju genocida u Srebrenici imaju jasan i drugačiji stav od pomenutih, ova dešavanja dovela su do toga da na račun Pokreta Evropa sad poraste i lista koju predvodi Blažo Rađenović. Vrijedi napomenuti da je liderska uloga u opoziciji Dritana Abazovića na državnom nivou, efikasno djelovanje Tužilaštva po pitanju hapšenja brojnih nekadašnjih funkcionera, ali i lažna obećanja po pitanju ekonomije i životnog standarda građana od strane Spajićeve vladajuće većine, Građanski pokret URA lansirala da sada imaju približno dvocifren rezultat podrške.

Sa druge strane, liste DPS, koalicije SDP-SD-LP i CEP-a bore se oko istog biračkog tijela koje se profiliše kao radikalno procrnogorske i nemaju dovoljan kapacitet da prodru u građanski ili prosrpski orjentisane birače, pa je njihov politički manevar time ograničen.

Na rezultat pada podrške vladajućeg Pokreta Evropa sad umnogome su uticali i frapantni podaci koje su prethodnih dana iznijele nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Akcija za socijalnu pravdu (ASP), koji govore o bahatom višemilionskom trošenju novca iz budžeta svih građana na troškove reprezentacija (troškove hrane i piće u zemlji i inostranstvu).

Nedovoljno jasna, neodređena i suzdržana politika po svim pitanjima na državnom nivou koštala je Demokrate Alekse Bečića veće podrške građana i stagnaciju biračkog tijela. Oni su na početku kampanje u Budvi, pokazaće se bezuspješno, pokušali da, sa bijegom od vizuelnog identiteta, svojih prepoznatih slogana i sa novim licima na čelu liste, naprave rifrešing i povrate nekada veliku podršku koji su imali u Budvi. Međutim, dominantno umjereno prosrpsko biračko tijelo iz kojeg crpe podršku nije dobro reagovalo na njihovo ponašanje u Vladi po pitanju glasanja Crne Gore o Rezoluciji o genocidi u Srebrenici, imajući u vidu da je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić istovremeno i potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove.

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Stav" nijesu nužno i stavovi redakcije 24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku