Slučaj Zenović: Kako je Spajić potrošio jednog čovjeka koji je obećavao

post-img Foto: PES
autor-img Jadranko Planinić 28.05.2024. 17:39

Utisci sa nedavno završenih lokalnih izbora u Budvi polako se sliježu, a političke partije počinju mjeriti svoje koalicione kapacitete ne bi li se sastavila nova gradska vlast. Rezultati izbornih lista su manje-više u skladu sa očekivanjima realnih prognozera, sa izuzetkom potpunog debakla vladajuće partije Pokret Evropa sad Milojka Spajića čija se doskorašnja velika podrška javnosti naglo strmoglavila.

Vrijedi podsjetiti da je na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Budvi Spajićev pokret osvojio 24 odsto podrške građana, dok je prije dva dana svoju podršku sveo na manje od sedam odsto.

Spajić je svoje političko-partijske nedostatke u Budvi pokušao nadomjestiti sa respektabilnim nosiocem liste, Predragom Zenovićem, trenutno glavnim pregovaračem Crne Gore sa Evropskom unijom, prepoznatim intelektualcem koji je na kraju postao žrtva berzanske politike svog lidera, gubeći politički kredibilitet.

Zenoviću, koji je prije upuštanja u političke vode bio poznat kao predavač na Univerzitetu Donja Gorica, autor publikacija i naučnih radova iz oblasti političke teorije, poslije nedjelje veče, ostalo je samo da podnese ostavku na mjesto glavnog pregovarača i na vrijeme se povuče iz Spajićevog političkog brodoloma.

Kadar kojim treba da se ponosi Crna Gora i koji treba da bude na nekoj poziciji odlučivanja, ma ko god vršio vlast, postao je žrtva Pokreta Evropa sad i Milojka Spajića.

Spajiću je u Budvi stiglo na naplatu populističko neispunjavanje obećanja, na čijem talasu je došao na vlast, nesnalaženje u regionalnim nacionalističkim temama, neimanje partijske infrastrukture, ali i otvoreni politički sukobi sa bivšim premijerom, a sadašnjim liderom opozicije Dritanom Abazovićem, iz kojih je uvijek izlazio kao poražen.

Spajiću nije pomogla ni jaka funkcionerska kampanja koju je vodio, zajedno sa svojim ministrima, nalik onima koje je nekada vodila Demokratska partija socijalista. Ipak, sve to, ni približno nije oslikalo politički i lični karakter Spajića, ministara i funkcionera PES-a, ali i njihov odnos prema svojim članovima na lokalnom nivou, kao pres konferencija nakon saopštavanja rezultata izbora u Budvi.

Predrag je ostavljen sam. Dok je njegov kisjeli osmjeh krasio TV ekrane širom države, službeni Mercedes podgoričkih oznaka CG003 u kojem se nalazio Spajić, sjetno mileći kišnim drumom lagano je napuštao Budvu, ostavljajući druge, najnezaslužnije, da “prime metak” građana i javnosti za sve loše što su uradili u prethodnom periodu.

Isti stepen političke hrabrosti, ali i ljudskosti, iskazali su i ostali ministri, funkcioneri, zvanični i nezvanični, Pokreta Evropa sad.

Da je bio drugačiji rezultat, vjerovatno Predrag Zenović ne bi mogao ni da stane na binu od onih koji bi se utrkivali da budu u kadru i prime zasluge za odličan rezultat.

Na kraju, vrijedi primjetiti da je Milojko na početku svoje vlasti imao saveznike u Novoj srpskoj demokratiji, Demokratskoj narodnoj partiji, Demokratskoj Crnoj Gori, Demokratskoj partiji socijalista, Bošnjačkoj stranci, Socijaldemokratama. Poslije budvanskih izbora, a najmanje zbog istih, čini se da nikog više od njih nema na svoju stranu, neke još samo deklarativno, a dobar dio i suštinski. Izgleda se sve više bliže novi parlamentarni izbori.

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Stav" nijesu nužno i stavovi redakcije 24kroz7

Rasprava (1)
E
EU
28.05.2024.
Za jednokratnu upotrebu
Odgovori

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku